Сигурност в тоалетна баня безопасност са особено важни във всяко жилище.

Сигурността и безопастността в банята и тоалетната за възрастните стари хора, лицата с понижена и затруднена мобилност. Поради различни причини, тези хора, както и лицата с увреждания са с повишен риск от подхлъзване и вторични наранявания. Това налага да се предприемат мерки за избягване на по-тежки контузии, причинени от падане в банята.  Да се осигури безопасността и сигурността на тези лица. Съществуват много помощни средства, с които можете лесно и бързо да превърнете банята и тоалетната в дома ви сигурно и безопасно за ползване място. Такива са надстройките (повдигнати седалки) за тоалетни чинии, опори за изправяне, дръжки и ръкохватки и други такива. Ще се опитаме да Ви запознаем с някои от тях по-долу.

Нашите препоръки за създаване на безопасна среда в банята и тоалетната включват:

Сигурност в тоалетната:

Увеличаването на височината на тоалетната чиния е препоръчително при хора с понижена мобилност, след смяна на тазобедрена става или лица с уреждания. По-голямата височина на тоалетната спомага за по-лесното сядане и изправяне от нея. Това може да се постигне без извършване на ремонти. С помощта на повдигнати седалки за тоалетна чиния (надстройки). Те  са с различни височини на повдигане, със или без странични дръжки. Бързият им и лесен монтаж, както и ниската им цена ги правят едно добро и надеждно решение в тоалетната. Различните видове надстройки за тоалетна чиния можете да разгледате по-долу.

Мобилни средства

Ако надстройката за тоалетна чиния не е достатъчна за да осигури необходимата сигурност при изправяне и сядане могат да се използват други мобилни средства. Те също са достатъчно надеждни и стабилни за да осигурят нормалното ежедневие на лицата в затруднено пoложение. Такива са : помощна опора за изправяне, мобилна опора или проходилка на две нива, както и подвижен разделител за тоалетна и баня. Всички те не изискват ремонти и допълнителен монтаж, Подробности за всяко едно изделие можете да разгледате по-долу:

Сигурност в банята:

Тъй като паданията се случват най-често на мокри и хлъзгави повърхности от голямо значение е да подсигурите стабилност при къпане. Съществуват много варианти, които да превърнат банята в сигурно помещение за ползвателите и. Ще се опитаме да изброим някои от тях:

Ефективно решение е столът за къпане: посредством специалните тапи (вендузи) осигурява стабилност върху мокри повърхности чрез създаване на вакуум. Удобната облегалка и регулируемата височина на седалката осигуряват на ползвателя удобство и сигурност при къпане.

Сгъваемият стол за баня за закрепване на стена осигурява стабилност и пести място в банята, тъй като може да се събира след употреба.

Седалките за стена в банята – пластмасови или бамбукови са добра алтернатива на посочените по-горе продукти. Можете да видите всички продукти по-долу:

В случай, че банята Ви е оборудвана с вана, нейното безопасно ползване може да бъде подсигурено допълнително. Ето няколко предложения, които могат да подсигурят ползвателите за да избегнат травми и наранявания:

Дръжка за вана – пластмасова дръжка, която се закрепва за стената на ваната и осигурява допълнителна опора при влизане или излизане.

Седалка за вана: подходяща за лица, които не могат да седнат във ваната за да се изкъпят.

Трансферен стол за вана – специалната му конструкция позволява едната му част да е извън ваната, а другата в нея. Голямата му седалка позволява придвижване чрез приплъзване по стола.

Универсално приложение и допълнителна опора във всички помещение могат да осигурят дръжките за стена – вакуумни и статични, от които съществува голямо разнообразие. Можете да се запознаете с продуктите тук:

Комбиниран стол за тоалет и баня с колела и спирачкиЗа инвалиди баня и тоалетна • Дръжка за вана

0808378 комбиниран стол
помощна опора проходилка
Помощна дръжка за вана

На въртележката • Повдигната тоалетна седалка с подлакътници • Дръжки, ръкохватки, опори • Многофункционална проходилка-тоалетен стол • Опора-проходилка многофункционална за придвижване, ставане • Стол за баня за тежки хора •

Още

Преустройство на баня и тоалетна

В другия ни фирмен сайт вижте Идеи за преустройство без ремонт на тоалетна и баня.

Изисквания за достъпност в урбанизираната територия на сградите и съоръженията

Специален раздел за: За фирмите, които участват в обществени поръчки.  За фирмите, които проектират и изграждат обществени обекти и сгради. За фирмите, които оборудват бани и тоалетни за хора с увреждания. Предлагаме изделия необходими за оборудване на съществуващи бани и тоалетни, както и при изграждане на нови. Изискванията може да намерите в наредбата по-долу. НАРЕДБА № РД-02-20-2 ОТ 26.01.2021 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ДОСТЪПНОСТ И УНИВЕРСАЛЕН ДИЗАЙН НА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ДОСТЪПНАТА СРЕДА В УРБАНИЗИРАНАТА ТЕРИТОРИЯ И НА СГРАДИТЕ И СЪОРЪЖЕНИЯТА. В сила от 13.03.2021 г. Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Обн. ДВ. бр.12 от 12 Февруари 2021г.попр. ДВ. бр.18 от 2 Март 2021г. Специализирана страница с цени и изделия на  Идеи за баня тоалетна.

Някои от изделията по наредбата, които можете да намерите там. Подвижна ръкохватка разделител(70-75см).  Дръжки ръкохватки за монтаж към стените с дължина 80 и 100см и с други дължини.  За преодоляване на стъпала и стълби предлагаме и мобилни портативни рампи телескопични за 2 до 6 стъпала.

https://voevmedical.com/идеи-за-преустройство-тоалетна-баня