Помощни средства за възрастни хора, инвалиди

БЕЗПЛАТНО ПОЛУЧАВАНЕ ОТ НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА НЗОК НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ

СВОБОДНА ПРОДАЖБА 

Помощни средства измененията от 27 06 2024 г

По решение на Народното събрание на Република България и Надзорния съвет на Национална здравноосигурителна каса  от 12 06 2024 г.

Спецификация с определени и групирани помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Съгласно чл. 73, ал. 1 от Закона за хората с увреждания.

ПРОМЕНИТЕ ЗА НЯКОИ ОСНОВНИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ПСПСМИ

11.02.01 Рингови инвалидни колички със            650 лв                 Ескплоатационен срок 3 г.   * Старата цена 486 лв, срока 6 г.
сваляеми/подвижни подлакътници и подкрачници

11.03.01 Акумулаторна инвалидна количка       4100 лв                Ескплоатационен срок 6 г.     * Старата цена 3019 лв, срока 10 г.

11.03.02 Комплект акумулаторни батерии           700 лв                                                                         * Старата цена 560 лв.

11.04.01 Детска рингова инвалидна количка     1200 лв                Ескплоатационен срок 3 г.

11.01.01 Инвалидна количка                                    486 лв                  Ескплоатационен срок 4 г.   * Запазва се 486 лв, срока бил 6 г.

Инвалидната количка с цена 350 лв отпада от спецификацията.

За патериците, проходилките, бастунита, антидекубиталните дюшеци, комбинираните столове за тоалет и баня и другите основни ПСПСМИ няма промяна. Всички помощни средства и медицински изделия вижте пряката връзка Списък-спецификация НЗОК ПСПСМИ помощни средства. Списък-спецификация НЗОК ПСПСМИ помощни средства.

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ИЗДЕЛИЯ С ОБЩО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ В ПОМОЩ НА ВЪЗРАСТНИ ИНВАЛИДИ БОЛНИ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Помощни средства за хора с увреждания ПСПСМИ по смисъла на Закон за хората с увреждания ЗХУ.  Технически помощни средства с общо предназначение. Стоки за дома на възрастни хора, инвалиди, болни помощни изделия за независим и качествен живот. ПСПСМИ помощни изделия през здравната каса могат да се получат безплатно с Нзок кодове.

МОГАТ ДА СЕ ЗАКУПЯТ ВСИЧКИ ИЗДЕЛИЯ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА СТОКИ ЗА ДОМА БЕЗ ДА СА НЕОБХОДИМИ НЗОК КОДОВЕ 

ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ

Caneo b инвалидна количка рингова непомпащи гуми

КОМБИНИРАНИ СТОЛОВЕ

комбиниран-стол-освободен-отпред-тапицирана-седалка

АНТИДЕКУБИТАЛНИ

Антидекубитален дюшек 0223005

ПРОХОДИЛКИ РОЛАТОРИ

Изображение на проходилки и ролатори

ПАТЕРИЦИ БАСТУНИ…

Изображение на НЗОК помощни средства получаване Патерици, бастуни, канадки

ЗА ТЕЖКИ ХОРА ИЗДЕЛИЯ

Тоалетен стол тежки хора до 225кг 0808524

ЗА СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ

За специални нужди изделия

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА И ПРАВАТА НИ

НА КАКВО ИМАМЕ ПРАВО

СПЕЦИАЛИЗИРАН РАЗДЕЛ ЗА ПРАВОИМАЩИТЕ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНО ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОМОЩНИО СРЕДСТВА ПСПСМИ И УСЛУГИ

Вижте публикацията Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни … „На какво имаме право ако сме възрастни хора, инвалиди с експертно решение ТЕЛК, хора с увреждания или болни хора. Как и какво може да получим безплатно от държавата без да сме инвалиди инвалидна количка, стол за тоалет и баня, дюшек за болни на легло или проходилка за придвижване или…? А ако сме инвалиди на какво още имаме право освен написаното в ТЕЛК?…“

Правата на възрастните хора, инвалидите, хората с увреждания, болните по отношение на помощните средства и медицински изделия-ПСПСМИ са нормативно уредени в: Закон за хората с увреждания ЗХУ и Правилник за приложението му. На основанието на тях са и нормативните наредби на Министерство на здравеопазването, НЗОК Национална здравноосигурителна каса, ИАЛ Изпълнителна агенция за лекарствата.  Повече подробности може да намерите на страница НЗОК Помощни средства получаване.

 От 1 юли 2022 г има промяна в реда за предоставяне безплатно на помощните средства и медицински изделия от здравната каса , съкратено ПСПСМИ. От Агенция за социално подпомагане (АСП) дейността се прехвърли в Национална здравноосигурителна каса (НЗОК).

Официална информация от здравната каса НЗОК. Ред за получаване на ПСПСМИ през НЗОК. Зададени въпроси към здравната каса и официалните отговори за помощните средства.

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА И ТЕХНИЧЕСКИ ИЗДЕЛИЯ В ЕЖЕДНЕВИЕТО НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА

ЗА ДОМА НА ХОРА В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ, СТОКИ И ИЗДЕЛИЯ ЗА БАНЯ-ТОАЛЕТНА-ЛЕГЛО

ПОМОЩНИ ИЗДЕЛИЯ И ПРИНАДЛЕЖНОСТИ В ЕЖЕДНЕВИЕТО НА ХОРАТА

Как да пригодим дома на  възрастни хора или дома в който съжителстваме с тях.  Дом за стари хора пригоден за живеене.
За проектиращите, изграждащи и оборудващи бани и тоалетни за хора с увреждания в обществени обекти и сгради.Управители на обществени сгради, хотели, банки. Наредба № РД-02-20-2/ 26.01.2021Г на МРРБ за достъпност в урбанизираната територия.  Изделия за достъпност в сградите и съоръженията.

За ежедневието в дома ни е раздела  Всекидневие.  Обувалка на чорапи, щипка за хващане на предмети от разстояние, надстройка за повдигане височината на тоалетната чиния, дръжки за хващане и …

Изображение на Ежедневие на възрастни, инвалиди, болни помощни средства

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ РЕД ЗА ПОЛУЧАВАНЕ ПРЕЗ ЗДРАВНАТА КАСА

ЗА ПРАВОИМАЩИТЕ ХОРА С УРЕЖДАНИЯ РЕД ЗА БЕЗПЛАТНО ПОЛУЧАВАНЕ НА ПСПСМИ

ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ НА НЗОК В СИЛА ОТ ПЪРВИ ЮЛИ 2022 г

От 1 юли 2022 г. Националната здравноосигурителна каса извършва договаряне, отпускане, заплащане и контрол на помощни средства, приспособления, съоръжения, медицински изделия-ПСПСМИ и ремонтни дейности. Това е като следваща стъпка за безпрепятственото преминаване на процеса от Агенцията за социално подпомагане АСП към касата.

  • Посещавате ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, където ще Ви бъде издаден по електронен път протокол/решение за помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие. На място ще имате възможност да подадете заявление към районна здравноосигурителна каса (РЗОК) и НЗОК, което ще бъде изпратено по електронен път от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК в институцията;
  • Получавате известие от РЗОК/НЗОК за издадено одобрение за предоставяне на ПСПСМИ на посочена от Вас електронна поща и/или по телефон, без да посещавате офисите на РЗОК.

Имате свободата да избирате:

  • Да получите или да ремонтирате Вашето помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие на територията на цялата страна, от всеки търговец на дребно, който е сключил договор с РЗОК.
 Какво трябва да направите

Ако сте човек с увреждане и имате нужда от помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие (ПСПСМИ):

  1. Да посетите ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, откъдето ще Ви бъде издаден електронен протокол/решение за предписване на ПСПСМИ;
  2. Към протокола/решението да попълните на място електронно заявление за съгласие с предписаните ПСПСМИ и необходимост от предоставянето им. Заявлението може да бъде подадено и от упълномощено от Вас лице;
  3. Експертни комисии на НЗОК/РЗОК ще разгледат Вашето електронно заявление и ще издадат одобрение или мотивиран отказ;
  4. Всяко одобрение ще съдържа данни за Вас или за упълномощеното от Вас лице, ако заявлението е подадено от него. Одобрението ще има регистрационен номер и дата на издаване. В него ще бъдат включени ПСПСМИ с техните НЗОК-кодове;
  5. Вие или упълномощеното от Вас лице  ще бъдете информирани за одобрението или мотивирания отказ чрез писмено съобщение на посочена от Вас електронна поща и/или по телефон. Не е необходимо да посещавате офис на РЗОК;
  6. Вие ще получите своето ПСПСМИ от всеки търговец на дребно, който е сключил договор с РЗОК, без териториално ограничение – т. е., навсякъде, където Ви е удобно, на територията на страната. За целта трябва да се идентифицирате пред избрания от Вас търговец чрез идентификатор – ЕГН, ЛНЧ, имена, номер и дата на одобрението за отпускане на ПСПСМИ.

Трябва да знаете още:

  • Заявления за отпускане на ПСПСМИ на обща стойност до 1000 лв. се разглеждат от РЗОК.
  • Заявления за отпускане на ПСПСМИ на обща стойност равна или по-висока от 1000 лв. се разглеждат от НЗОК.
  • Предписването на ПСПСМИ се извършва по спецификацията на НЗОК с код, без да се посочват конкретни търговски имена или фирми.
  • Предвидена е възможност за подаване на заявления за отпускане на ПСПСМИ на хартия в РЗОК, само когато заявлението не може да бъде подадено по електронен път от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК поради технически причини.
  • Ако към 1 юли 2022 г. имате издаден документ от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, който не определя ПСПСМИ, съобразно утвърдената спецификация, може да получите своето помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие, след индивидуалното им определяне от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, като е необходимо да подадете електронно заявление.

Официална информация за помощните средства и медицински изделия  в сайта на Национална здравноосигурителна каса НЗОК

В сайта на Национална здравноосигурителна каса актуалната официална информация за:  Помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания ПСПСМИ. Пряка връзка към този раздел  на сайта на НЗОК   Помощни средства приспособления съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания.

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ОФИЦИАЛНИ ОТГОВОРИ НА НЗОК ЗА ПСПСМИ

Официални отговори на въпроси зададени за помощните средства ПСПСМИ към здравната каса. Имате право на какво и как да получите безплатно това което ви се полага. Как и къде да зададете въпрос online така че същия ден да получите официален отговор от здравната каса?  Въпроси и отговори помощни средства ПСПСМИ на НЗОК.