Project Description

ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ ЗДРАВНА КАСА НЗОК

ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ ЗДРАВНА КАСА НЗОК Е ПУБЛИКАЦИЯ С ОФИЦИАЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ ОТ КАСАТА ЗА СМЯНА НА СТАВА И КАКВО СЕ ПЛАЩА

В ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ НА ВОЕВ-СОФИЯ ЕООД С ДОГОВОР ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ПСПСМИ ПРЕЗ НЗОК ЩЕ НАМЕРИТЕ

ВСИЧКО ЗА ЗАПЛАЩАНЕ ОПЕРАЦИЯТА ЗА СМЯНА НА СТАВА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА И ЗА НЕОБХОДИМИТЕ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА СЛЕД СМЯНАТА НА СТАВАТА

Помощните средствa ПСПСМИ от НЗОК необходими по време на престоя в болницата и първите дни на възстановяване в къщи.  Най-долу в тази публикация са приложени зададените въпроси от пациенти към касата. Към тях са приложени публикуваните официални отговори на НЗОК. Всичко за смяна на става и възстановяване след операцията. Необходими помощни средства и правила за спазване за бързо и правилно възстановяване. За всички на които им престои смяна на става или вече са изписани от болница след смяна на става.*Ендопротезиране: на мястото на увредената става се поставя изкуствена става. **ПСПСМИ помощни средства, приспособления и съоръжения медицински изделия използвано съкращение от НЗОК.

За всички зададени въпроси от граждани и официалните отговори на здравната каса за безплатните помощни средства не само тези при ендопротезиране имаме специализирана страница.  Въпроси и отговори помощни средства ПСПСМИ на НЗОК.

ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ ЗДРАВНА КАСА НЗОК ЗАПЛАЩА

Тазобедрена става се имплантира в рамките на клинична пътека № 218 “Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става”.

На изпълнителите на болнична помощ за всички медицински дейности, включващи: изследвания, предоперативна подготовка, упойки, операция, лечение в болницата с назначаване до два контролни прегледа в рамките на 30 дни след изписването, задължително записани в епикризата, в същото лечебно заведение за болнична помощ. НЗОК заплаща за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, само когато те са включени в т.нар. Списък с медицински изделия, които НЗОК заплаща в условията на болнична медицинска помощ. Документът е публикуван на сайта на НЗОК – рубрика „Болнична помощ“ – „Медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ“. НЗОК заплаща на лечебното заведение стойността на тазобедрената протеза, отделно от всички дейности по клиничната пътека. Например сумата, която НЗОК заплаща за протеза за тазобедрена става е  1080 лв., 1435 лв., …
Всяко медицинско изделие се определя от лекуващия лекар. Доплащането от страна на пациента зависи от изделието, което е необходимо конкретно за неговия случай. Ако пациентът доплаща за медицинско изделие, той дава сума, която представлява разликата между стойността на изделието и тази, заплащана от НЗОК. Болницата задължително издава документи (вкл. фактура), в която е посочено точно за какво е плащането от пациента.

Сигурност в банята и тоалетната

Изображение на сигурност в баня тоалетна

Баня и тоалетна за възрастни хора, инвалиди

https://voev.bg/за-инвалиди-оборудване-баня-тоалетна/

Надстройки за тоалетни чинии

https://voev.bg/product-category/баня-тоалетна/повдигнати-седалки

Научете повече за тази възможност.

Проходилка 2 нива.

Изображение на проходилка на две нива в банята

Ново! Проходилка стол 4в1

Изображение на Стол проходилка 4в1

Проходилка с колела и без колела със седалка-тоалетен стол-стол за баня. Четири изделия обединени в едно многофункционално.

ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ ЗДРАВНА КАСА ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Зададени въпроси от граждани и официалните отговори на НЗОК отнасящи се до операция за смяна на става, ендопротезиране. Най-долу в публикацията съм приложил зададените въпроси и отговорите на здравната каса. Също може да ги намерите и в сайта на НЗОК.

Един от зададените въпроси, на който ще намерите отговора в приложението в публикацията най-долу.

Възстановяване на сума след операция за смяна на става 

 От: Д** Г**Зададен на: 17/06/2023 Отговорен на: 19/06/2023. Въпрос. На какви условия трябва да отговаря пенсионер, за да му бъде пълно или частично възстановена сумата, платена за протезата, при операция за смяна на тазобедрена става след счупването и?

ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ ЗДРАВНА КАСА НЗОК ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ПСПСМИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

ИМА СЛЕДНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА БЕЗПЛАТНО ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ПСПСМИ ПРЕЗ ЗДРАВНАТА КАСА ПРИ ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ

ПРОХОДИЛКА ЗА ВЪЗРАСТНИ ПАТЕРИЦИ

  1. Ако сте трудно подвижни и имате предишни заболявания, за които ви се полагат помощни средства ПСПСМИ през НЗОК, но не са ви били необходими и не сте ги получили до сега.
  2. Ако живеете с възрастни хора в общ дом и те са трудно подвижни или лежащо болни.

СЛЕД ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕТО СМЯНА НА ТАЗОБЕДРЕНА СТАВА няма трайни увреждания, поради които здравната каса няма основание да ви издаде Нзок кодове. Но за вашата временна нужда от патерици и проходилка може да се възползвате от по-горе изброените възможности. Другата ви възможност е да ги закупите в брой на свободна продажба без да са необходими медицински документи.

НАКРАТКО. ПОМОЩНИТЕ СРЕДСТВА НЕОБХОДИМИ ЗА ПЪРВИТЕ ДНИ ДНИ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ВКЪЩИ СЛЕД ИЗПИСВАНЕ В БОЛНИЦА КАСАТА НЕ ГИ ЗАПЛАЩА.

По-долу следва какви помощни средства препоръчват лекарите за правилното възстановяване след операция на става и смяната и при ендопротезиране.

Ако ви престои ендопротезиране ще научите как трябва да преустройте дома си ако ви престои операция. Ако вече сте сменили ставата и сте изписани от болницата то ще научите от какво се нуждаете първите дни в дома ви и какви правила да спазвате.

Изображение на ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ ЗДРАВНА КАСА НЗОК

СМЯНА НА СТАВА ПЪРВИ ДНИ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ В ДОМА С ПОМОЩНИ СРЕДСТВА

Помощни средства и медицински изделия: патерици, проходилка за възрастни и други ПСПСМИ не могат да се получат безплатно през здравната каса от хората със сменена става. Могат да се закупят само на свободна продажба. От какви помощни средства имат нужда прочетете При сменена става първи дни в къщи След смяна на става. Както и по-друг начин представено в другия ни фирмен сайт на ОПЕРАЦИЯ НА СТАВА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ В КЪЩИ С ПОМОЩНИ ИЗДЕЛИЯ.

Баня тоалетна помощни изделия

Баня тоалетна помощни изделия е категория от помощни средства, принадлежности и аксесоари за улеснения за хората в техния дом.

Сигурност в банята и тоалетната

Подхлъзване на мокри повърхности, залитане или падане може да се окажат с тежки последици или да бъдат фатални.

 Без ремонт как да преустроим тоалетната и банята според нуждите. Повдигане височината на тоалетната чиния с надстройки. Допълнителни дръжки, ръкохватки и опори закрепени стационарно с помощта на винтове или с вакуум без пробиване на отвори. Мобилни преместваеми опори.

Придвижване до банята и тоалетната. С мобилни опори, с многофункционални проходилки които да ползваме в банята и тоалетната като помощни опори други помощни средства.

Удобно, лесно и независимо от други ежедневие

на възрастни хора, инвалиди, хора с увреждания и болни. Ежедневие. Всички продукти за бита и всекидневието..

Баня тоалетна принадлежности, помощни средства и уреди

Комбиниран стол за тоалет и баня с колела и спирачки • За инвалиди баня и тоалетна • Химическа тоалетна

0808378 комбиниран стол
Изображение на за инвалиди оборудване баня тоалетна
Химическа тоалетна Thetford 165

На въртележката • Повдигната тоалетна седалка с подлакътници • Дъски седалки за вана • Многофункционална проходилка-тоалетен стол • Опора-проходилка многофункционална за придвижване, ставане • Стол за баня за тежки хора •

Icon

ДРЪЖКИ РЪКОХВАТКИ В БАНЯ И ТОАЛЕТНА

Дръжки и ръкохватки

НОВИ ИЗДЕЛИЯ И ПРОМОЦИИ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА И СТОКИ ЗА ДОМА НА СВОБОДНА ПРОДАЖБА

Извън здравна каса НЗОК, помощни средства и стоки за дома улесняващи хората, могат да се закупят на свободна продажба.

Вижте нашите предложения за нови изделия и промоции на атрактивни цени на главната страница на сайта преки връзки към продуктите. Стол-проходилка 3В1. ТОАЛЕТЕН СТОЛ, ПРОХОДИЛКА И СТОЛ ЗА БАНЯ В ЕДНО ИЗДЕЛИЕ. Влажни ръкавици за сухо миене на тяло. ВЛАЖНИ РЪКАВИЦИ ЗА ИЗМИВАНЕ НА ТЯЛО БЕЗ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВОДА. Проходилка -стол 2В1. ПРОХОДИЛКА СЪС СЕДАЛКИ И  СТОЛ ЗА БАНЯ В ЕДНО ИЗДЕЛИЕ.

Изображения на Нови изделия и промоции в стоки и изделия за дома

Зададени въпроси от пациенти към касата и публикуваните официални отговори на НЗОК за смяна на става

Приложение към публикацията.

Ендопротезиране здравна каса НЗОК

ОФИЦИАЛНИТЕ ОТГОВОРИ ЗА ЗДРАВНАТА КАСА НЗОК

По-долу са пълните текстове отнасящи се до Ендопротезиране здравна каса НЗОК.

Какви помощни средства се полагат при смяна на тазобедрена става и ред за получаването им

 От: М** Н**Зададен на: 21/11/2022 Отговорен на: 23/11/2022. Въпрос: Какви помощни средства се полагат при смяна на тазобедрена става? Какъв е редът за получаването им?

Отговорa на НЗОК: На интернет страницата на НЗОК в рубрика„ Помощни средства“, линк „Спецификации за ПСПСМИ и ремонти“ е публикуван Списък-спецификация с определени и групирани помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, съгласно чл. 73, ал. 1 от Закона за хората с увреждания, от раздел А на спецификация, утвърдена от НС на НЗОК с решение № РД-НС-04-135/16.11.2021 г., в сила от 01.07.2022 г.

В Списъка има и съответните данни за медицинските условия и необходими документи  за отпускане на помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие (ПСПСМИ).
Ако имате нужда от помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие (ПСПСМИ), трябва да посетите ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, откъдето ще Ви бъде издаден електронен протокол/решение за предписване на ПСПСМИ. Към протокола/решението следва да попълните на място електронно заявление за съгласие с предписаните ПСПСМИ и необходимост от предоставянето им.
Заявлението може да бъде подадено и от упълномощено от Вас лице.
Чрез информационната система на министерство на здравеопазването заявлението се изпраща по електронен път до информационната система на НЗОК. Непосредствено след това експертни комисии на НЗОК/РЗОК ще разгледат Вашето електронно заявление и ще издадат одобрение или мотивиран отказ.
В случай на одобрение, същото ще съдържа данни за лицето с увреждане или пълномощника, ако заявлението е подадено от него. Одобрението ще има регистрационен номер и дата на издаване. В него ще бъдат включени ПСПСМИ с техните НЗОК-кодове.
Ще бъдете информирани за одобрението или мотивирания отказ чрез писмено съобщение на посочена от Вас електронна поща и/или по телефон. Не е необходимо да се посещава офис на РЗОК.
Разрешените ПСПСМИ могат да се получават от всеки търговец на дребно, който е сключил договор с РЗОК, без териториално ограничение. За целта трябва да се идентифицирате пред избрания от Вас търговец чрез идентификатор – ЕГН, ЛНЧ, имена, номер и дата на одобрението за отпускане на ПСПСМИ.
При смяна на тазобедрена става Нзок поема ли част от цената на протезата

От: Д** Й**Зададен на: 19/01/2023 Отговорен на: 20/01/2023. Въпрос: При смяна на тазобедрена става, Нзок поема ли част от цената на протезата? Каква е процедурата? Работя и съм здравно осигурена.

Отговор НЗОК. Тазобедрена става се имплантира в рамките на клинична пътека № 218 “Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става”. НЗОК заплаща на изпълнителите на болнична помощ за всички медицински дейности, включващи: изследвания, предоперативна подготовка, упойки, операция, лечение в болницата с назначаване до два контролни прегледа в рамките на 30 дни след изписването, задължително записани в епикризата, в същото лечебно заведение за болнична помощ. НЗОК заплаща за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, само когато те са включени в т.нар. Списък с медицински изделия, които НЗОК заплаща в условията на болнична медицинска помощ. Документът е публикуван на сайта на НЗОК – рубрика „Болнична помощ“ – „Медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ“. НЗОК заплаща на лечебното заведение стойността на тазобедрената протеза, отделно от всички дейности по клиничната пътека. Например сумата, която НЗОК заплаща за протеза за тазобедрена става е  1080 лв., 1435 лв., …
Всяко медицинско изделие се определя от лекуващия лекар. Доплащането от страна на пациента зависи от изделието, което е необходимо конкретно за неговия случай. Ако пациентът доплаща за медицинско изделие, той дава сума, която представлява разликата между стойността на изделието и тази, заплащана от НЗОК. Болницата задължително издава документи (вкл. фактура), в която е посочено точно за какво е плащането от пациента.

Условия на НЗОК за пълно или частично възстановена сумата платена за протезата при операция за смяна на тазобедрена става

Въпрос от: Д** Г**Зададен на: 17/06/2023 Отговорен на: 19/06/2023. На какви условия трябва да отговаря пенсионер, за да му бъде пълно или частично възстановена сумата, платена за протезата, при операция за смяна на тазобедрена става след счупването и? 

Отговор НЗОК. Тазобедрена става се имплантира в рамките на клинична пътека № 218 “Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става”. НЗОК заплаща за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, само когато те са включени в т.нар. Списък с медицински изделия, които НЗОК заплаща в условията на болнична медицинска помощ. Документът е публикуван на сайта на НЗОК – рубрика „Болнична помощ“ – „Медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ“.

НЗОК заплаща на лечебното заведение стойността на тазобедрената протеза, отделно от всички дейности по клиничната пътека. Например сумата, която НЗОК заплаща за протеза за тазобедрена става е  1080 лв., 1435 лв., 970 лв…
Всяко медицинско изделие се определя от лекуващия лекар. Доплащането от страна на пациента зависи от изделието, което е необходимо конкретно за неговия случай. Ако пациентът доплаща за медицинско изделие, той дава сума, която представлява разликата между стойността на изделието и тази, заплащана от НЗОК. Болницата задължително издава документи (вкл. фактура), в която е посочено точно за какво е плащането от пациента.
По въпроса за възстановяване на платени суми от здравноосигурени лица, НЗОК няма законови правомощия да възстановява такива плащания, тъй като е в договорни отношения с лечебните заведения за болнична помощ.
Бихте могли да подадете молба-декларация за отпускане на еднократна помощ в Дирекция „Социално подпомагане“ към Министерството на труда и социалната политика. Има критерии, по които експертите там решават дали, и в какъв размер могат да отпуснат финансови средства, но трябва ясно да е посочено точно за какво е извършено плащането.