Project Description

ПРОДАЖБИ НА СТОКИ ГАРАНЦИЯ ТЪРГОВСКА

ПРОДАЖБА НА СТОКИ ГАРАНЦИЯ ТЪРГОВСКА Е ПУБЛИКАЦИЯ ИЗЯСНЯВАЩА ИЗИСКВАНИЯТА ОТНОСНО СЪОТВЕТСТВИЕТО НА СТОКИТЕ, СРЕДСТВАТА ЗА ЗАЩИТА  НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ПРИ НЕСЪОТВЕТСТВИЕ, РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТЕЗИ СРЕДСТВА ЗА ЗАЩИТА И ТЪРГОВСКИТЕ ГАРАНЦИИ.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ПОТРЕБИТЕЛЯТ ЗА ТЪРГОВСКАТА ГАРАНЦИЯ НА СТОКИТЕ

МИНИМАЛНИ ЗНАНИЯ ЗА ТЪРГОВСКАТА ГАРАНЦИЯ НА СТОКИТЕ

Търговската гаранция на стоките в България е минимум 24 месеца от датата на продажбата. Тя може да бъде и повече от 24 месеца по желание и  решение на търговеца продавач на стоката. Има голяма разлика при решаване на казус свързан с гаранцията на съответната стока според това, кога се предявява рекламация: изминала е по-малко от една година или това е станало след като е  изминала повече от една година от продажбата. Това последното малко потребители го знаят. Наред с всичко описано в гаранционната карта много важни моменти са: правилната експлоатация на стоката, ползването по предназначение, условията на съхранения.

Рекламациите се регистрират при търговеца. При неудовлетвореност от предявена рекламация, потребителя може да заведе жалба в КЗП.  Комисия за защита на потребителите (КЗП) е специализиран държавен орган, прилагащ законодателството за защита на потребителите в България и осъществяващ административен контрол върху целия вътрешен пазар. „Потребител“ е всяко физическо лице… Основен закон: ЗАКОН за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки. Oбн., ДВ, бр. 23 от 19.03.2021 г., в сила от 1.01.2022 г.

ПОДРОБНОСТИ

Нормативно това е уредено в ЗАКОН за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки. Oбн., ДВ, бр. 23 от 19.03.2021 г., в сила от 1.01.2022 г.

Закона прави разлика в това кога е подадена рекламацията от потребителя отнасяща се до търговската гаранция. Когато несъответствието се е появило до една година: Всяко несъответствие, което се появи до една година след доставянето на стоките, се счита, че е съществувало при доставянето им, освен ако не се докаже противното, или ако тази презумпция е несъвместима с естеството на стоките или с естеството на несъответствието. Чл. 32. (1)

Когато несъответствието се е появило след една година:

Търговската гаранция на територията на България е 24 месеца от дата на закупуване на стоката.

Потребител“ е всяко физическо лице, което във връзка с договорите за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и на договорите за продажба на стоки действа извън рамките на неговата търговска или стопанска дейност, занаят или професия.

Комисия за защита на потребителите(КЗП). https://www.kzp.bg/. Подаване на жалба/сигнал. Към КЗП могат да подават жалби само физически лица.

Общ съвет към потребителите: Най-добрият вариант защитаващ интересите на потребителите е да се отнасят към закупената стока, като добри стопани. Да я съхраняват и експлоатират по предназначение спазвайки условията описани в гаранционната карта.

„Търговска гаранция“ е всяко задължение, поето от продавача или от производителя (гарант) към потребителя, в допълнение към неговото задължение по този закон, за осигуряване на съответствие на стоката с договора за продажба, с цел да възстанови заплатената сума или да замени или поправи стоката, или да предостави друг вид обслужване, свързано със стоката, когато тя не отговаря на спецификациите или евентуално на други изисквания, несвързани със съответствието на стоката с договора за продажба, посочени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция или в съответната реклама, направена в момента на сключване или преди сключването на договора.

Чл. 32. (1) Всяко несъответствие, което се появи до една година след доставянето на стоките, се счита, че е съществувало при доставянето им, освен ако не се докаже противното, или ако тази презумпция е несъвместима с естеството на стоките или с естеството на несъответствието.

ПРОДАЖБА НА СТОКИ И ТЪРГОВСКА ГАРАНЦИЯ НОРМАТИВНА УРЕДБА

ЗАКОН ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЦИФРОВО СЪДЪРЖАНИЕ И ЦИФРОВИ УСЛУГИ И ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ

Този закон урежда изискванията относно:

Договорите за продажба на стоки, сключени между продавачи и потребители, и по-специално изискванията относно съответствието на стоките, средствата за защита на потребителите при несъответствие, реда и условията за използването на тези средства за защита и търговските гаранции.

Също така: Предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги, сключени между търговци и потребители, и по-специално изискванията относно съответствието на цифровото съдържание или цифровата услуга и т.н както Договорите за продажба.

По-долу публикувам най-важните текстове отнасящи се до темата на публикацията. Препоръчвам да се прочетат всички текстове в закона, за да сте запознати с вашите права и вашите задължения като потребители.

Чл. 32. (1) гласи: Всяко несъответствие, което се появи до една година след доставянето на стоките, се счита, че е съществувало при доставянето им, освен ако не се докаже противното, или ако тази презумпция е несъвместима с естеството на стоките или с естеството на несъответствието.

Този текст означава следното:

Всеки проблем(всяко несъответствие!) свързан с гаранцията до една година след доставянето на стоките е проблем за решаване от страна на търговеца продал стоката. Предполага се че до тогава ако има фабрични дефекти стоката или несъответствия те се проявяват.

След изтичане на една година след доставянето на стоките, потребителят със съответстващи документи от акредитирана лаборатория доказващи несъответствие(я) трябва да върне стоката в магазина на продавача, като изиска от  търговеца регистрация с входящ номер на рекламацията и вписване в Регистъра на търговеца. Предполага се че след една година несъответствия е възможно да се появят вследствие неправилни съхранение и употреба.

Всички стоки в България са със законова гаранция от 24 месеца. Търговеца продавач може да даде по-голяма гаранция от 24 месеца.

Гаранцията до изтичането на първата година се поема от продавача, а след това потребителя с документи трябва да докаже несъответствия по отношение на гаранцията. Това е много важно да се знае от потребителите.

ПРОДАЖБИ НА СТОКИ И ТЪРГОВСКА ГАРАНЦИЯ ПРИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ

ПОМОЩНИТЕ СРЕДСТВА И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ ПСПСМИ МОГАТ ДА СЕ ЗАКУПЯТ СВОБОДНА ПРОДАЖБА ИЛИ ДА СЕ ПОЛУЧАТ БЕЗПЛАТНО ПРЕЗ НЗОК

При свободна продажба те са стока, като всяка друга със съответната търговска гаранция. Когато ПСПСМИ се получават със здравни кодове от здравната каса, освен търговската гаранция има и експлоатационен срок. По определен ред по време на експлоатационния срок(за инвалидна количка е 6 години, за акумулаторна 10) са предвидени ремонти, които се поемат с пари от НЗОК. За експлоатационните срокове на помощните средства ПСПСМИ вижте на Списък-спецификация НЗОК ПСПСМИ помощни средства.

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА И ИЗДЕЛИЯ С ОБЩО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

В помощ на възрастни хора, хора с увреждания, инвалиди или болни. 

Можем да ги разделим в две основни групи. Помощни средства за хора с увреждания по смисъла на Закон за хора с увреждания(ЗХУ) и Правилник за приложението на ЗХУ.  Технически помощни средства с общо предназначение. Съществуват различни промишлени изделия, които могат да са в помощ на хората в тяхното ежедневие. Стоки за дома на възрастни хора, инвалиди, болни за независим и качествен живот.

По-долу на изображенията са показани някои от най-популярните и познати помощни средства и изделия. Могат да бъдат закупени от нас свободна продажба. Някои от тях могат бъдат получени също от нас безплатно с издадени  здравни кодове от НЗОК .

ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ

Caneo b инвалидна количка рингова непомпащи гуми

КОМБИНИРАНИ СТОЛОВЕ

комбиниран-стол-освободен-отпред-тапицирана-седалка

АНТИДЕКУБИТАЛНИ

Антидекубитален дюшек 0223005

ПРОХОДИЛКИ, РОЛАТОРИ

Ролатор за пазаруване, количка 2 в 1

ПАТЕРИЦИ, БАСТУНИ…

Патерици и канадки

ЗА ТЕЖКИ ХОРА ИЗДЕЛИЯ

Тоалетен стол тежки хора до 225кг 0808524

ЗА СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ

За специални нужди изделия

Помощни средства и правата ни

НА КАКВО ИМАМЕ ПРАВО

Специализирана информация за хората с увреждания. Подробна информация ще намерите в най-посещаваната страница: Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни … „На какво имаме право ако сме възрастни хора, инвалиди с експертно решение ТЕЛК, хора с увреждания или болни хора. Как може да получим безплатно от държавата без да сме инвалиди инвалидна количка, стол за тоалет и баня, дюшек за болни на легло или проходилка за придвижване или…? А ако сме инвалиди на какво още имаме право освен написаното в ТЕЛК?…“

Правата на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни са нормативно уредени в Закон за хората с увреждания накратко ЗХУ и Правилник за приложение на ЗХУ. Предоставянето на безплатни помощни средства става по регламентиран ред чрез лицензирани фирми. Такава фирма е Воев-София ЕООД с рег 099/2008 в МТСП-АХУ. С предоставена помощ от Агенция за социално подпомагане и НЗОК от нас можете да получите безплатни помощни средства.

Нормативна уредба за помощните средства за безплатно получаване

Текстовете на Закон за хората с увреждания и Правилник за приложение на ЗХУ може да ги намерите на няколко места.
В сайта на Агенция за хората с увреждания на АХУ. Нормативни актове.
Също там има всички Наредби и документи свързани с реда за отпускане на помощ за закупуване на помощни средства.
В сайта на Министерство на труда и социалната политика също можете да намерите ЗХУ и Правилник за приложение на ЗХУ.
В сайта lex.bg също безплатно може да намерите текстовете на тези закони.

Всичко за безплатно получаване на помощни средства и медицински изделия ПСПСМИ през здравната каса вижте на Здравна каса помощни средства ПСПСМИ.

Помощни средства и технически изделия в ежедневието на възрастните хора

ЗА ДОМА НА ХОРА В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ, СТОКИ И ИЗДЕЛИЯ ЗА БАНЯ-ТОАЛЕТНА-ЛЕГЛО

ПОМОЩНИ ИЗДЕЛИЯ И ПРИНАДЛЕЖНОСТИ В ЕЖЕДНЕВИЕТО НА ХОРАТА

Вижте нашата страница   Дом за стари хора пригоден за живеене.
За проектиращите, изграждащи и оборудващи бани и тоалетни за хора с увреждания в обществени обекти и сгради.Управители на обществени сгради, хотели, банки. Наредба № РД-02-20-2/ 26.01.2021Г на МРРБ за достъпност в урбанизираната територия.  Изделия за достъпност в сградите и съоръженията.

Вижте във   Всекидневие  изделията: Обувалка на чорапи, щипка за хващане на предмети от разстояние, надстройка за повдигане височината на тоалетната чиния, дръжки за хващане и …

Изображение на Ежедневие на възрастни, инвалиди, болни помощни средства

ПРАВО НА ЦЕЛЕВИ ПОМОЩИ

Публикация на Агенция за социално подпомагане. Право на целеви помощи.

„Правото на хората с увреждания е регламентирано в Закон за хората с увреждания.

Хората с увреждания имат право на целева помощ за на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия (ПСПСМИ), въз основа на заявление-декларация по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.

Хората с трайни увреждания, чието придвижване е затруднено, имат право на целева помощ за покупка на лично моторно превозно средство;

Хората с трайни увреждания с над 90 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и децата с определени вид и степен на увреждане, които се придвижват с инвалидна количка, имат право на целева помощ за приспособяване на жилище;

Хората с трайни увреждания с над 90 на сто намалена работоспособност, децата с трайни увреждания и военноинвалидите имат право на целева помощ за балнеолечение и/или рехабилитационни услуги;

Хората с трайни увреждания имат право на целева почощ за наем на общинско жилище, ако са самотни или са самотни родители с дете с трайни увреждания и договорът за наем е сключен с тях, както и ако са поставени под пълно запрещение и договорите за наем са сключени с техните законни представители.“