Project Description

ЛКК ЗА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА НЗОК РЗИ

ЛКК ЗА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА НЗОК РЗИ ЗА ИЗДАВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ ПРОТОКОЛ/ТЕЛК ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ.

 МЕДИЦИНСКИ ПРОТОКОЛ ЛКК/ТЕЛК ЗА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА НЗОК РЗИ

СРОК НА ВАЛИДНОСТ НА ЕЛЕКТРОННИЯ ПРОТОКОЛ НА ЛКК 6 МЕСЕЦА ОТ ДАТАТА НА ИЗДАВАНЕ. ПОМОЩНИТЕ СРЕДСТВА СЪС ЗДРАВНИ КОДОВЕ ОТ НЗОК ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ В ТОЗИ СРОК.

Всички въпроси свързани с издаването на Медицински протокол/ ТЕЛК са от компетенцията на ЛКК към съответното РЗИ.

Документи в ЛКК могат да се подадат на място или чрез лицензиран пощенски оператор. За тази възможност не всички хора с увреждания знаят, за да се възползват от нея. По чл.56 за случаите цитирани в правилника с текста по-долу могат да се подадат необходимите документи без да се ходи на место в ЛКК. ПРАВИЛНИК за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. В сила от 16.07.2021 г. Как и кои документи?

 Част от информацията от правилника: Чл. 56: (1) Лицата или законните им представители/упълномощени от тях лица подават заявление-декларация по образец съгласно приложение № 11 на място в РКМЕ или чрез лицензиран пощенски оператор за:

1. освидетелстване; 2. редовно преосвидетелстване; 3. преосвидетелстване, когато се иска промяна на датата на инвалидизирането, срока на инвалидизирането, противопоказаните условия на труд или причинната връзка; 4. предсрочно преосвидетелстване за влошено или подобрено състояние; 5. преосвидетелстване по повод социални придобивки и други поводи, предвидени в нормативни актове…(3) Лицата по ал. 1 заедно със заявление-декларацията подават в РКМЕ: направление от личния/лекуващ лекар или протокол на ЛКК и медицинска документация, доказваща здравословното им състояние. Включително заверени копия от медицински документи, съдържащи резултати от медико-диагностични изследвания и консултации, които са налични в медицинската документация при личния лекар и/или при лекуващия лекар…

Официален отговор на НЗОК по повод на Медицински протокол/ТЕЛК за помощни средства ПСПСМИ

„Лекарските консултативни комисии са създадени към регионалните здравни инспекции(РЗИ), които са на пряко подчинение ма Министерство на здравеопазването. За повече информация относно тяхната дейностможе да се обърнете към съответната регионална здравна инспекция или към министерството.“ Въпроса е зададен от  В** П**Зададен на: 31/01/2023 и е отговорено на: 31/01/2023.

Зададения въпрос: Здравейте! Прочетох доста Въпроси/Отговори в рубриката, но не намирам отговор на моя въпрос. Чета написаното от вас: „Ако имате нужда от помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие (ПСПСМИ), трябва да посетите ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, откъдето ще Ви бъде издаден електронен протокол/решение за предписване на ПСПСМИ.“ За ТЕЛК е ясно-това е Териториалната Експертна Лекарска Комисия. Но за лекарска-консултативна комисия /ЛКК/ не е ясно. Въпросът ми е: Трябва ли територията на посетеното ЛКК да е същата, както адреса на болното лице/постоянен или настоящ/ или можем да посети всяка ЛКК на територията на страната ни? В смисъл, може ли да заведа майка ми на ЛКК по мой адрес, а не по нейн, защото е далече.

Валидност на ЛКК електронен протокол/решение за предписване на помощни средства

Зададен въпрос към НЗОК. От: С** К**Зададен на: 16/11/2022 Отговорен на: 17/11/2022.

Отговора на здравната каса: Срокът, в който имате право да закупите одобреното помощно средство е регламентиран в разпоредбата на чл. 69, ал. 11 от Правилника за прилагане на закона за хората с увреждания, съгласно която: „Хората с увреждания упражняват правото си да получат определените им помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия в 6-месечен срок от определянето им с медицинския документ по чл. 73, ал. 1 от Закона за хората с увреждания, освен в случаите, когато изработването или ремонтът им изисква по-дълъг период и това е удостоверено с документ от изпълнителя, както и когато за получаването им след изтичане на експлоатационните срокове не се налага медицинският документ да бъде издаван отново.“

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ОФИЦИАЛНИ ОТГОВОРИ НА НЗОК ЗА ПСПСМИ

Официални отговори на въпроси зададени за помощните средства ПСПСМИ към здравната каса. Имате право на какво и как да получите безплатно това което ви се полага Как и къде да зададете въпрос online така че същия ден да получите официален отговор от здравната каса?  Въпроси и отговори помощни средства ПСПСМИ на НЗОК.

Най-често изписваните в Медицинския протокол/ТЕЛК от ЛКК за помощни средства ПСПСМИ НЗОК

. Инвалидни колички, комбинирани столове за тоалет и баня, антидекубитални дюшеци и възглавници, проходилки за възрастни и други.

НЗОК: Ако сте човек с увреждане и имате нужда от помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие (ПСПСМИ): Нзок помощни средства и медицински изделия ред за получаване.

      1. Да посетите ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, откъдето ще Ви бъде издаден електронен протокол/решение за предписване на ПСПСМИ;
      2. Към .. Пълния текст и всичко за предоставяне на помощни средства ПСПСМИ през НЗОК  вижте на НЗОК Помощни средства получаване.

Всичко което се предоставя през здравната каса, може да се закупи на свободна продажба.  Не се представят медицински документи или НЗОК кодове. Каталог-Групи.

Как и къде да намерим лекарските комисии ЛКК

• Столична регионална здравна инспекция СРЗИ. Списък на ЛКК за 2023 г.

СПИСЪК на  ЛКК  за 2023 г. на ЛЗ за извънболнична помощ в гр. София, определени със заповед на Директора на СРЗИ.

• Регионална здравна инспекция РЗИ Сливен. Списък ЛКК към 01.03 2023.

Списък на ЛКК информация към 01.03.2023г.

И така в сайтовете на съответните РЗИ може да се намери информация за ЛКК.

ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ

Caneo b инвалидна количка рингова непомпащи гуми

КОМБИНИРАНИ СТОЛОВЕ

комбиниран-стол-освободен-отпред-тапицирана-седалка

АНТИДЕКУБИТАЛНИ ДЮШЕЦИ

Антидекубитален дюшек 0223005

ПРОХОДИЛКИ, РОЛАТОРИ

Ролатор за пазаруване, количка 2 в 1

ПАТЕРИЦИ БАСТУНИ КАНАДКИ

Патерици и канадки

ЗА ТЕЖКИ ХОРА ИЗДЕЛИЯ

Тоалетен стол тежки хора до 225кг 0808524

ЗА СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ

За специални нужди изделия

Помощни средства и правата ни

НА КАКВО ИМАМЕ ПРАВО

Вижте публикацията Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни

Знаете ли че: Имате право на парична компенсация за пътни разходи.

Кога може да се възползвате от това право? Когато на хората с увреждания ПСПСМИ не могат да бъдат предоставени, ремонтирани или изработени по настоящ адрес и присъствието на лицата е необходимо. Това е възможност  хората с увреждания да си изберат от всяка лицензирана фирма с договор с НЗОК  подходящото ПСПСМИ и да им бъдат платени разходите по транспорта. Например хората от населените места от  провинцията могат да посетят и вземат ПСПСМИ от фирма от София, където се предполага че има по-богат избор. Пътните разходи за влак или автобус ще им бъдат платени. За тази възможност вижте публикацията в другия ни фирмен сайт на Право на парична компенсация за пътни разходи.

КОРУПЦИЯ И КОРУПЦИОННИ ПРАКТИКИ В ЛКК И ЛИЦЕНЗИРАНИ ФИРМИ ПО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПСПСМИ

Схеми за източване на Здравноосигурителната каса при помощните средства и медицински изделия ПСПСМИ

На 30 август 2023 много медии в България разпространиха и коментираха новината от  БТА. https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/514121-politsiyata-v-plovdiv-razkri-shema-za-iztochvane-na-natsionalnata-zdravnoosiguri

Полицията в Пловдив разкри схема за източване на Националната здравноосигурителна каса

 ПЛОВДИВ,  30.08.2023 12:01 | ОБНОВЕНА 30.08.2023 12:45  (БТА) Пълния текст може да намерите в сайта на БТА на връзката по-горе.

Кратък текст по случая, както и други случаи на корупция вижте на ЛКК корупция.

Там ще намерите журналистическите разследвания с Архив(до 01 07 2022 г.)

Във връзка с прехвърляне от 1 юли 2022 г дейността от АСП в НЗОК по предоставяне на помощни средства ПСПСМИ нищо не се промени относно корупцията в ЛКК. Важна информация с дата 10 март 2023 г. Излъчено по Хоризонт на БНР и публикувано в сайта на БНР на 10.03.23 в 13:26

Въвеждат случаен принцип за освидетелстване от ТЕЛК

Част от текста: „Освидетелстването на хората с увреждания от лекари в ТЕЛК ще става на случаен принцип, като мярка срещу корупционните практики в системата, съобщи здравният министър Асен Меджидиев. Промените, които включват и електронно изпращане на документи от лекуващия лекар до органите на медицинската експертиза, ще заработят през първата половина на май. „Когато един пациент от Благоевград, примерно, си подаде документите към „Информационно обслужване“ за освидетелстване, той ще бъде разпределен, примерно, във Велико Търново. Лекарят, който ще го освидетелства, дори няма да знае имената на този пациент. Пациентът също няма да знае при кой лекар са попаднали документите му за извършване на експертиза. В 7 до 10-дневен срок документите ще трябва да бъдат разгледани и да бъдат върнати обратно и насочени към Министерството на труда и социалните грижи и към НОИ. Всичко ще бъде по електронен път, без посещение на пациента при лекаря.“

Пълния текст на излъченото по Хоризонт на БНР и публикувано в сайта на БНР на 10.03.23 в 13:26 може да намерите на Въвеждат случаен принцип за освидетелстване от ТЕЛК.

Информацията в архива не е загубила актуалността си и след 1 юли 2022. След тази дата дейността по предоставяне на помощни средства и медицински изделия бе прехвърлена от АСП в НЗОК. Необходимите медицинските документи – Медицински протокол от ЛКК или Експертно решение ТЕЛК се издават от същите институции, както от преди 1 юли 2022. Информацията по-долу с преките връзки е добре да се прочете преди да се предприемат действия за получаване на Нзок кодовете за ПСПСМИ. Полезна информация за хората, които трябва да изминат този път, за да получат това на което имат право.

Как да се предпазим от въвличането ни в корупционни практики и схеми използвани от лични лекари, лекарски комисии и лицензирани фирми 

Корупционни практики.

Вижте също и Съвети за възрастни хора.

Разследвания на ТЕМА, МОНИТОР, БНР вижте на Да ограбиш инвалид.