Project Description

НЗОК ЗАБРАНИ ИЗИСКВАНИЯ ПСПСМИ  ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ОТКАЗИ

НЗОК ЗАБРАНИ ИЗИСКВАНИЯ ПСПСМИ ОТКАЗИ

КАКВО НЗОК НЕ РАЗРЕШАВА ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ПОМОЩНИТЕ СРЕДСТВА 

НЗОК ЗАБРАНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПОМОЩНИТЕ СРЕДСТВА  ПСПСМИ ПРЕДОСТАВЯНЕ

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА  И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ СЪКРАТЕНО ПСПСМИ ЗА ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ СЕ ПРЕДОСТАВЯТ ОТ РЕГИСТРИРАНИ ФИРМИ ПО ЧЛ 88, АЛ1 ОТ ЗХУ.

ИЗИСКВАНИЯ И РЕД ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА  И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ ПСПСМИ.

Вижте публикацията ни НЗОК Помощни средства получаване.. Там подробно е описан реда за това какво трябва да направят правоимащите лица с увреждания, за да получат през здравната каса възможността за безплатно получаване. Със здравните кодове от НЗОК, помощните средства и медицински изделия се получават от фирми регистрирани по чл.88, ал1 от Закон за хората с увреждания(ЗХУ).

В публикацията е подбрана официалната информация от здравната каса, за това какво да направи лице с увреждание, за да получи необходимите му помощни средства. Част от нея:

ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗДРАВНА КАСА

Ако сте човек с увреждане и имате нужда от помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие (ПСПСМИ). Какво трябва да направите. Официална информация от здравната каса. Накратко. НЗОК помощни средства и медицински изделия ред за получаване.

      1. Да посетите ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, откъдето ще Ви бъде издаден електронен протокол/решение за предписване на ПСПСМИ;
      2. Към протокола/решението да попълните на място електронно заявление за съгласие с предписаните ПСПСМИ и необходимост от предоставянето им. Заявлението може да бъде подадено и от упълномощено от Вас лице;
      3. Експертни комисии на НЗОК/РЗОК ще разгледат Вашето електронно заявление и ще издадат одобрение или мотивиран отказ;
      4. Всяко одобрение ще съдържа данни за Вас или за упълномощеното от Вас лице, ако заявлението е подадено от него. Одобрението ще има регистрационен номер и дата на издаване. В него ще бъдат включени ПСПСМИ с техните НЗОК-кодове;
      5. Вие или упълномощеното от Вас лице  ще бъдете информирани за одобрението или мотивирания отказ чрез писмено съобщение на посочена от Вас електронна поща и/или по телефон. Не е необходимо да посещавате офис на РЗОК;
      6. Вие ще получите своето ПСПСМИ от всеки търговец на дребно, който е сключил договор с РЗОК, без териториално ограничение – т. е., навсякъде, където Ви е удобно, на територията на страната. За целта трябва да се идентифицирате пред избрания от Вас търговец чрез идентификатор – ЕГН, ЛНЧ, имена, номер и дата на одобрението за отпускане на ПСПСМИ.

ЛКК ЗА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА НЗОК РЗИ

Вижте страницата ЛКК за помощни средства НЗОК РЗИ за издаване на Медицински протокол/ТЕЛК.

ЛКК за помощни средства НЗОК РЗИ.

 ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА  И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ ПСПСМИ

НЗОК ЗАБРАНИ И ИЗИСКВАНИЯ ОТКАЗИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ПСПСМИ 

Предприети са сериозни мерки във връзка с корупцията в ЛКК и ТЕЛК, както и спрямо лицензираните фирми регистрирани по чл.88 ал1 от ЗХУ предоставящи ПСПСМИ помощни средства. През годините в специализираните ми публикации аз широко съм отразил този проблем. Лекарски консултативни комисии издаващи експертни решения ТЕЛК и медицински протоколи  за помощни средства ПСПСМИ в корупционни схеми  ЛКК корупция.

Корупцията в ЛКК няма как да не е свързана и с корупцията в лицензираните регистрирани фирми предоставящи ПСПСМИ помощни средства. Тези проблеми редовно съм ги отразявал в публикации в сайтовете ми.

КАКВО НЗОК НЕ РАЗРЕШАВА

Какво трябва да знаят правоимащите лица с увреждания, на които са издадени здравните кодове от НЗОК или тепърва ще кандидатстват за тях.

Изброените по-долу забрани ще ви помогнат да се ориентирате кои фирми са в корупционни схеми. Парите отпуснати чрез здравните кодове на НЗОК за безплатни помощни средства за вас са вашите пари. Дали ще позволите да злоупотребят лекари и фирми с вашите пари е ваш избор. Ако не позволите това, вие съгласно закона може да си изберете най-подходящото за вас вместо да злоупотребят други за ваша сметка.

ЗДРАВНАТА КАСА  НЕ РАЗРЕШАВА НА ФИРМИТЕ ПРЕДОСТАВЯЩИ ПСПСМИ:

  1. Да се предоставят помощни средства ПСПСМИ на лица с увреждания срещу предварително заплащане, преди да има издадено одобрение от страна на управителя на НЗОК/директора РЗОК.
  2. Да се предоставят помощни средства ПСПСМИ на лица различни от лицата с или посочените в заявленията упълномощени лица, освен в случаите на приложено нотариалноп заверено изрично пълномощно.
  3. Подготвя и съхранява документи за явяване пред лекарски консултативни комисии (ЛКК), в това число и попълнени заявления за предоставяне на ПСПСМИ помощни средства на територията на търговския обект.
  4. Да бъдат пълномощник на лица с увреждания лично или чрез свои служители при подаване на заявление за получаване на ПСПСМИ.

ОЩЕ ЗА НЗОК ЗАБРАНИ ИЗИСКВАНИЯ ПСПСМИ

ДРУГО ВАЖНО КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ ОТ ЛИЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ

  1. При предоставянето на ПСПСМИ лицето с увреждания се легитимира с лична карта, като в приемо-предавателния протокол се вписва ЕГН, номер на лична карта и дата на издаване и постоянен адрес.
  2. При предоставянето на ПСПСМИ , чрез упълномощено лице посочено в заявлението, същото се легитимира с лична карта, като в приемо-предавателния протокол се вписват данните на упълномощеното лице и на ицето с увреждания, копието от което се съхранява в фирмата изпълнител. ЕГН, номер на лична карта и дата на издаване и постоянен адрес.

НЯКОИ ОТ НАЙ-ЧЕСТО ПОЛУЧАВАНИТЕ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ОТ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ СЪС ЗДРАВНИ КОДОВЕ НЗОК

ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ

Caneo b инвалидна количка рингова непомпащи гуми

КОМБИНИРАНИ СТОЛОВЕ

комбиниран-стол-освободен-отпред-тапицирана-седалка

АНТИДЕКУБИТАЛНИ

Антидекубитален дюшек 0223005

ПРОХОДИЛКИ РОЛАТОРИ

Ролатор за пазаруване, количка 2 в 1

ПАТЕРИЦИ БАСТУНИ…

Патерици и канадки

ЗА ТЕЖКИ ХОРА ИЗДЕЛИЯ

Тоалетен стол тежки хора до 225кг 0808524

ЗА СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ

За специални нужди изделия

ОТКАЗИ НА ЗДРАВНАТА КАСА ЗА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ПСПСМИ

В този специален раздел публикувам информация свързана с правата на хората с увреждания и различни казуси свързани с откази на НЗОК за ПСПСМИ.

Казусите свързани с откази преди 1 юли 2022 г. може да ги намерите в архив на специализираната страница. Откази на АСП. Откази за отпускане на целева помощ за закупуване на помощни средства. Действителни случаи с документи, факти и основания за отказ. Откази на АСП.

ОТКАЗ НЗОК НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА ЗА ДЕТЕ ПОД 16 ГОДИНИ

Интересен казус изнесоха Btv на 30 юли 2023 г в своето предаване в неделя сутрин В КАПАНА НА СИСТЕМАТА.

На баща с 13-годишен син Стефан страдащ от рядкото генетично заболяване спинална мускулна атрофия първоначално НЗОК отказва електрическа инвалидна количка? Основанието на здравната каса е Закона за движение по пътищата за не навършени 16 години. Според НЗОК необходимо условие, за да се ползва от детето индивидуално електрическо превозно средство. След обстойно запознаване на бащата със Закон за движение по пътищата се оказва че служителите в НЗОК са нарушили закона отказвайки на 13 годишното дете със заболяване спинална мускулна атрофия акумулаторна инвалидна количка. Интересен казус, който се решава в полза на 13-годишния Стефан. Подробностите са описани в сайта на Btv и са публикувани в 08:56 ч на 30 07 2023 г.  В капана на системата.

След подадена жалба от бащата на 13-годишния Стефан до Административен съд София. Здравната каса с официално писмо отговаря че: НЗОК неправилно е приложил Закона за движение по пътищата. Също така НЗОК потвърждава че „Не са индивидуални електрически
превозни средства инвалидните колички, обслужващи лица с увреждания.“

Усилията и познаване на законите позволява на бащата да получаи правото на 13-годишния му син за акумулаторна(електрическа) инвалидна количка. Вижте по-долу текстовете от закона отнасящи се до този казус. За хора или близките им, които могат да попаднат в подобна ситуация, помагало с конкретните текстове в закона.

Няма ограничения за деца под 16 години, както и ограничение във възрастта за акумулаторна инвалидна количка през НЗОК.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА АКУМУЛАТОРНИТЕ(ЕЛЕКТРИЧЕСКИ) ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

ОСНОВНИТЕ МОМЕНТИ

Не са индивидуални електрически превозни средства инвалидните колички, обслужващи лица с увреждания. За пешеходци се считат и лицата които са… с трайни увреждания и които се придвижват с инвалидни колички, задвижвани посредством тяхната мускулна сила или от двигател, ако се движат със скоростта на пешеходец.

За всички, които искат да получат акумулаторна инвалидна количка за придвижване.  Хора с увреждания,  деца под 16 години, възрастни, инвалиди, болни. За хората получили или които ще получат отказ от здравната каса НЗОК. Какво трябва да се има предвид.

КОЙ ИМА ПРАВО ПРЕЗ ЗДРАВНАТА КАСА НА АКУМУЛАТОРНА ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА

На акумулаторна инвалидна количка през здравната каса имат право всички хора отговарящи на:

  1. Медицински условия за отпускане: Увреждане на горни и долни крайници (две бедрени ампутации с противопоказания за протезиране и съдова патология, тежка парапареза и параплегия), които увреждания не позволяват самостоятелно използване на количка по позиция 11.02.01. и ако лицето е физически и психически годно да управлява такава количка.

2. Необходими документи: Медицински протокол от специализирана ЛКК по профила на заболяването, разкрита към ДКЦ (МЦ) или експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.

Няма ограничения за деца под 16 години, както и ограничение за възраст за акумулаторна инвалидна количка през НЗОК. Трябва да са изпълнени условията по-горе.

Забележка: Не се отпуска едновременно с инвалидните колички по точки 11.02.01; 11.04.01; 11.05.01. В случаите, когато няма разкрита ЛКК към ДКЦ (МЦ), медицинският протокол се издава от специализирана ЛКК на лечебно заведение за болнична помощ. Ремонтните дейности се извършват съгласно условията посочени в индивидуалния договор с НЗОК/РЗОК и лицата по чл. 88, ал. 1 от ЗХУ.

ИЗМЕНЕНИЯ В СИЛА ОТ 7 ЮЛИ 2020 НА ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА СВЪРЗАНИ С НЗОК И ЗАКОН ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

ИЗМЕНЕНИЯ В СИЛА ОТ 7 ЮЛИ 2020 НА ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА ОТНАСЯЩИ СЕ ЗА ИНВАЛИДНИТЕ КОЛИЧКИ

Чл. 107. … За пешеходци се считат и лицата:

1. които бутат или теглят детска или инвалидна количка или друго пътно превозно средство без двигател и с широчина, по-малка от 1 метър. 2. (изм. – ДВ, бр. 60 от 2020 г.) които бутат велосипед, мотопед, мотоциклет или индивидуално електрическо превозно средство.

3. които са с трайни увреждания и които се придвижват с инвалидни колички, задвижвани посредством тяхната мускулна сила или от двигател, ако се движат със скоростта на пешеходец.

Чл. 109. Хората с трайни увреждания, които се придвижват с инвалидна количка със скоростта на пешеходец, могат да се движат и по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до дясната му граница.

§ 6. По смисъла на този закон: 18б. (Нова – ДВ, бр. 60 от 2020 г). „Индивидуално електрическо превозно
средство“ е пътно превозно средство… Не са индивидуални електрически превозни средства инвалидните колички, обслужващи лица с увреждания.

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА И ПРАВАТА НИ

„На какво имаме право ако сме възрастни хора, инвалиди с експертно решение ТЕЛК, хора с увреждания или болни хора. Как може да получим безплатно от държавата без да сме инвалиди инвалидна количка, стол за тоалет и баня, дюшек за болни на легло или проходилка за придвижване или…? А ако сме инвалиди на какво още имаме право освен написаното в ТЕЛК?…“.  Вижте публикацията Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни