Project Description

ПРИ СМЯНА НА СТАВА ПАЦИЕНТЪТ КАКВО ДА НАПРАВИ

ПРИ СМЯНА НА СТАВА ПАЦИЕНТЪТ КАКВО ДА НАПРАВИ Е ОБЗОРНА ПУБЛИКАЦИЯ ЗА ДЕЙСТВИЯТА МУ ПРЕДИ И СЛЕД ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ

Ще научите как да подготви и обезопаси човекът пациент в болницата, дома си за първите дни в къщи след изписване. Какви помощни изделия са ви необходими за първите дни на възстановяване и рехабилитация в къщи. Какви изисквания и лекарски предписания трябва да се спазват за правилното възстановяване след операцията.

ЩЕ НАУЧИТЕ КАКВО ПЛАЩА ЗДРАВНАТА КАСА ЗА САМАТА ОПЕРАЦИЯ И ЗА СМЯНАТА НА СТАВАТА. СЪЩО И ПОЛАГАТ ЛИ СЕ БЕЗПЛАТНИ ПРОХОДИЛКА И ПАТЕРИЦИ ОТ ЗДРАВНА КАСА.

Полезна информация за хората на които им предстои смяна на става, както и за тези на които вече е сменена ставата и предстои възстановяване и рехабилитация в къщи. Полезна за близките на възрастни хора, които се грижат за тях.

ПРИ СМЯНА НА СТАВА ПАЦИЕНТЪТ КАКВО ДА НАПРАВИ ЗА ПОДГОТОВКА ЗА ОПЕРАЦИЯ И ПЪРВИТЕ ДНИ В КЪЩИ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Предимно при възрастните хора на определен етап от живота им  се появява нуждата от смяна на тазобедрена става, ендопротезиране. Ендопротезирането има за цел такива хора да възстановят нормалния си живот. Без да изпитват болка и ограничения в движенията си пълноценно да продължат живота си. Пациентите преминават през три главни етапа. Какво предварително да подготви пациентът преди да постъпи в болничното заведение за операция и какво да направи след като се прибере в къщи.

ПОДГОТОВКА-ОПЕРАЦИЯ-ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.

При операцията се премахва увредената глава на бедрената кост. Оформя се ямка и се поставят имплантите. Това се извършва от хирурга. В болничното заведение, където се извършва смяната на ставата под указанието на лекарите се провеждат мероприятия по възстановяване, които не са нашата тема. Също не са наша тема вземане решение за ендопротезиране, консултация с лекари и избор  на медицинско заведение за извършване на операцията.

Препоръчвам ви да прочетете указанията на лекарите за подготовката за операция

Например указанията на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. Acibadem Sity Clinik. Смяна на става. В техния сайт на https://acibademcityclinic.bg/tokuda/medicinski-deinosti/detaili/pod-stranica/ortopediya-i-travmatologiya/smyana-na-tazobedrena-stava може да намерите полезна информация. Ще научите преди операцията защо трябва да се направи цялостен медицински преглед. Подготовка на кожата. Намаление на теглото ако е наднормено. Лечение на някои значими зъбни проблеми. Даже и социално планиране. Вие ще имате нужда от помощ няколко седмици след оперативно за всекидневни дейности като готвене, къпане, пазаруване. Въпреки че ще може да ходите с патерици и проходилка скоро след операцията. И всичко това преди да бъде насрочена операцията за смяна на става.

Целта на моята публикация е да се обясни, какво да се направи което зависи от пациентите, така че смяната на тазобедрената става да е успешна. Какво е добре да се направи от пациентът преди постъпване в болничното заведение и какво след изписване при възстановяване в къщи.

Най-важното което пациентът трябва да направи:

• Да подготви и обезопаси дома си за първите дни в къщи след изписване от болницата.

• Да осигури  необходимите помощни средства за първите дни на възстановяване в къщи. 

ПРИ СМЯНА НА СТАВА ПОДГОТОВКА ДОМА НА ПАЦИЕНТА

КАК ДА СЕ ПРИГОДЯТ  ПОМЕЩЕНИЯТА В ДОМА БАНЯТА И ТОАЛЕТНАТА?

Подготовката на дома преди операцията за смяна на тазобедрена става

Укрепване на перилата. Монтиране на допълнителни дръжки за хващане в коридора, банята, тоалетната и другите помещения.  Повдигане височината на тоалетната чиния. Осигуряване безопасността в банята и тоалетната против подхлъзване на мокри повърхности, залитане или падане. Не извършването на гореописаните дейности може да доведе до тежки или фатални последици.

Защо трябва да се повдигне височината на тоалетната чиния?

Трябва да се спази указанието на лекарите за правилото“при сядане коленете да останат по-ниско от тазобедрените стави.“ За да се получи това височината тоалетната чиния се повдига на нужната височина според ръстта на пациента.

 Без ремонт как да преустроим тоалетната и банята според нуждите

С така наречените надстройки на тоалетни чинии или повдигнати тоалетни седалки без ремонт може да се прустрои съществуващата тоалетна чиния в дома ни.

Повдигане височината на тоалетната чиния. Допълнителни дръжки, ръкохватки и опори закрепени стационарно с помощта на винтове или с вакуум без пробиване на отвори.

Сигурност в банята и тоалетната

Изображение на сигурност в баня тоалетна

Баня и тоалетна за възрастни хора, инвалиди

Изображение на баня тоалетна за инвалиди и възрастни хора

Повдигане височината на тоалетни чинии

Изображение на ПРИ СМЯНА НА СТАВА ПАЦИЕНТЪТ КАКВО ДА НАПРАВИ ЗА повдигане височината на тоалетната седалка

Дръжки ръкохватки опори

Изображение на дръжки ръкохватки опори

ПРИ СМЯНА НА СТАВА ОСНОВНИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА ДОМА

ЗА ПЪРВИТЕ ДНИ В КЪЩИ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ

За първите дни в къщи са необходими патериците и проходилката за възрастни

Патериците и проходилката са необходими и основни за придвижване по коридора, до баня и тоалетната и различните омещения в дома. Изкачаването и слизането по стълби става с патериците, а лягането и ставането от леглото с помощта на проходилката. При спазване правилата определени от лекарите се щади и не се претоварва сменената става и възстановяването става правилно и по-бързо.

Правилата за ползване на патериците и проходилката с указанията на лекарите от университетски и други болници вижте на След смяна на става.

Докато се възстановявате в къщи първите дни след изписване от болницата е важно да спазвате указанията на лекарите. Как ще слизате и как ще се качвате по стълби с патериците, начина по който ще го правите определя резултата от операцията и смяната на ставата.

Същото важи и за ползването на проходилката за възрастни. В След смяна на става  ще научите как с помощта на проходилката трябва да седнете на леглото или да се изправите от него. Също следват указания как да седнете на дивана използвайки проходилката и т.н.

По-долу вижте КАКВО ПЛАЩА ЗДРАВНАТА КАСА ПРИ ОПЕРАЦИЯ ЗА СМЯНА НА СТАВА. Официални отговори на НЗОК при ендопротезиране. Можете ли да получите безплатно със здравни кодове НЗОК проходилка и патерици?

Проходилка за възрастни на две нива

Изображение на проходилка на две нива

Патерици

Изображение на патерици

Ново! Проходилка и стол 4в1

Изображение на проходилка и стол 4в1

Проходилка със седалка-тоалетен стол-стол за баня в едно.

Проходилката на две нива, като опора над тоалетната чиния

Изображение на проходилка на две нива в банята
Изображение на Смяна на става фрагмент

От интернет пространството

Болница Acıbadem Ataşehir. Специалист по ортопедия и травматология проф. д-р Selami Çakmak. Отговори на най-често задаваните въпроси относно операцията за смяна на тазобедрената става. Част от указанията и предупрежденията в свободен превод. „Какво трябва да се има предвид в ежедневието? Пациентите ще могат да ходят с помощта на патерици, проходилки или бастуни веднага след операцията. Въпреки това те ще имат нужда от някой, който да им помага в ежедневната им работа.  Готвене, къпане, пазаруване и т.н. в продължение на 3-4 седмици след операцията. Някои мерки за да може процесът след изписването да премине комфортно. „Например дръжки за безопасност, които могат да се поставят в банята и тоалетната и да се използват за задържане. Подлакътници(щрангове) за тоалетна седалка, които улесняват удобното седене в тоалетната. Дълги щипки за хващане на предмети и обувалки, които предпазват тазобедрената става от прекомерно огъване. Също така е важно да се премахнат ръбовете на килима и електрическите кабели, където краката могат да се заклещят по време на ходене. “ Свободния адаптиран и съкратен превод е от RayHaber. Снимката също е от там.

ПРИ СМЯНА НА СТАВА ПАЦИЕНТЪТ И СПОМАГАТЕЛНИТЕ ИЗДЕЛИЯ ЗА ДОМА

ЗА ПЪРВИТЕ ДНИ В КЪЩИ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ СПОМАГАТЕЛНИ  ИЗДЕЛИЯ

Възглавница с ленти за прикрепване разделител на краката  се препоръчва от лекарите. Orthomedicus.bg. д-р доц Свилен Тодоров Информация за пациентите с ендопротезирана тазобедрена става. Спете с възглавница между краката поне 8 – 12 седмици след операцията. Слагайте възглавницата между краката си, когато се обръщате в леглото. Завъртането става само през здравата страна. Може да се спи върху оперираната страна при липса на болка – обикновено след около месец. Никога не кръстосвайте краката!

“ За да предпазите Вашата тазобедрена става по време на ранното възстановяване, може да Ви посъветват да бъдат използвани различни средства и похвати, като например поставяне на триъгълна възглавница между бедрата Ви.“ Цитатът е от указанията на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.

Обувалката за чорапи се препоръчва, за да се иббегне навеждането, което е противопоказно за ставата. Същото е и за щипката за хващане на предмети от разстояние.

При смяна на става пациентът може да си закупи такива помощни средства, за да щади сменената става по време на възстановяването в къщи.

Възглавница разделител на краката

Изображение на възглавница разделител на краката

Обувалка на чорапи

Изображение на обувалка на чорапи

Щипка за хващане на предмети

Изображение на щипка за хващане на предмети

Допълнителни подлакътници

Към тоалетната чиния.

Изображение на ПРИ СМЯНА НА СТАВА ПАЦИЕНТЪТ И СПОМАГАТЕЛНИТЕ ИЗДЕЛИЯ ЗА ДОМА

КАКВО ПЛАЩА ЗДРАВНАТА КАСА ЗА ОПЕРАЦИЯ И СМЯНА НА СТАВА

Този въпрос най-добре е изяснен в официалните отговори на здравната каса на зададени от гражданите въпроси.

Възстановяване на сума след операция за смяна на става след операция на тазобедрена става

. От: Д** Г**Зададен на: 17/06/2023 Отговорен на: 19/06/2023. Въпрос. На какви условия трябва да отговаря пенсионер, за да му бъде пълно или частично възстановена сумата, платена за протезата, при операция за смяна на тазобедрена става след счупването и?

Отговор НЗОК. Тазобедрена става се имплантира в рамките на клинична пътека № 218 “Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става”. НЗОК заплаща за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, само когато те са включени в т.нар. Списък с медицински изделия, които НЗОК заплаща в условията на болнична медицинска помощ. Документът е публикуван на сайта на НЗОК – рубрика „Болнична помощ“ – „Медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ“.

НЗОК заплаща на лечебното заведение стойността на тазобедрената протеза, отделно от всички дейности по клиничната пътека. Например сумата, която НЗОК заплаща за протеза за тазобедрена става е  1080 лв., 1435 лв., 970 лв…
Всяко медицинско изделие се определя от лекуващия лекар. Доплащането от страна на пациента зависи от изделието, което е необходимо конкретно за неговия случай. Ако пациентът доплаща за медицинско изделие, той дава сума, която представлява разликата между стойността на изделието и тази, заплащана от НЗОК. Болницата задължително издава документи (вкл. фактура), в която е посочено точно за какво е плащането от пациента.
По въпроса за възстановяване на платени суми от здравноосигурени лица, НЗОК няма законови правомощия да възстановява такива плащания, тъй като е в договорни отношения с лечебните заведения за болнична помощ.
Бихте могли да подадете молба-декларация за отпускане на еднократна помощ в Дирекция „Социално подпомагане“ към Министерството на труда и социалната политика. Има критерии, по които експертите там решават дали, и в какъв размер могат да отпуснат финансови средства, но трябва ясно да е посочено точно за какво е извършено плащането.

При смяна на тазобедрена става каква част поема НЗОК от цената на протезата?

От: Д** Й**Зададен на: 19/01/2023 Отговорен на: 20/01/2023

Въпрос: При смяна на тазобедрена става, Нзок поема ли част от цената на протезата? Каква е процедурата? Работя и съм здравно осигурена.

Отговор НЗОК. Тазобедрена става се имплантира в рамките на клинична пътека № 218 “Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става”. НЗОК заплаща на изпълнителите на болнична помощ за всички медицински дейности, включващи: изследвания, предоперативна подготовка, упойки, операция, лечение в болницата с назначаване до два контролни прегледа в рамките на 30 дни след изписването, задължително записани в епикризата, в същото лечебно заведение за болнична помощ. НЗОК заплаща за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, само когато те са включени в т.нар. Списък с медицински изделия, които НЗОК заплаща в условията на болнична медицинска помощ. Документът е публикуван на сайта на НЗОК – рубрика „Болнична помощ“ – „Медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ“. НЗОК заплаща на лечебното заведение стойността на тазобедрената протеза, отделно от всички дейности по клиничната пътека. Например сумата, която НЗОК заплаща за протеза за тазобедрена става е  1080 лв., 1435 лв., …
Всяко медицинско изделие се определя от лекуващия лекар. Доплащането от страна на пациента зависи от изделието, което е необходимо конкретно за неговия случай. Ако пациентът доплаща за медицинско изделие, той дава сума, която представлява разликата между стойността на изделието и тази, заплащана от НЗОК. Болницата задължително издава документи (вкл. фактура), в която е посочено точно за какво е плащането от пациента.

Всички зададени въпроси към касата и официалните отговори може да ги намереите на сайта на НЗОК. Само за помощните средства ПСПСМИ подбрани от Воев вижте на Въпроси и отговори помощни средства ПСПСМИ на НЗОК.

Проходилка патерици и други помощни средства при ендопротезиране плащат ли се от НЗОК?

ИМА СЛЕДНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА БЕЗПЛАТНО ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ПСПСМИ ПРЕЗ ЗДРАВНАТА КАСА ПРИ ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ

ПРОХОДИЛКА ЗА ВЪЗРАСТНИ ПАТЕРИЦИ

  1. Ако сте трудно подвижни и имате предишни заболявания, за които ви се полагат помощни средства ПСПСМИ през НЗОК, но не са ви били необходими и не сте ги получили до сега.
  2. Ако живеете с възрастни хора в общ дом и те са трудно подвижни или лежащо болни. Такива хора имат право на безплатни със здравни кодове НЗОК помощни средства включително проходилка за възрастни.

СЛЕД ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕТО СМЯНА НА ТАЗОБЕДРЕНА СТАВА няма трайни увреждания, поради които здравната каса няма основание да ви издаде Нзок кодове. Но за вашата временна нужда от патерици и проходилка може да се възползвате от по-горе изброените възможности. Другата ви възможност е да ги закупите в брой на свободна продажба без да са необходими медицински документи.

НАКРАТКО. ПОМОЩНИТЕ СРЕДСТВА НЕОБХОДИМИ ЗА ПЪРВИТЕ ДНИ ДНИ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ВКЪЩИ СЛЕД ИЗПИСВАНЕ В БОЛНИЦА КАСАТА НЕ ГИ ЗАПЛАЩА.

Безплатни помощни средства ПСПСМИ със здравни кодове НЗОК

Приложение за възрастните хора  към темата При смяна на става пациентът какво да направи. Както в началото на публикацията написах смяна на тазобедрена става се налага предимно при по-възрастните хора. При смяната на ставата не се полагат безплатни помощни средства през здравна каса. Но, ако възрастните хора са трудно подвижни или лежащо болни вследствие заболявания и увреждания дължащи се на общо основание вследствие преклонната им възраст? В такива случаи могат да се възползват от безплатни помощни средства ПСПСМИ през здравна каса. Така могат да получат здравни кодове НЗОК за проходилка или патерици. ЗА тези възможности вижте специализираните страници:

Права на възрастни хора, инвалиди, хора с увреждания. Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни.

Здравна каса безплатни основни помощни средства ПСПСМИ ЗДРАВНА КАСА ОСНОВНИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ПСПСМИ НАКРАТКО.
Какво предлагаме? Вижте всички изделия сортирани в каталог-групи по предназначение. ГРУПИ ПРОДУКТИ ИЗДЕЛИЯ.

УДОБНО ЛЕСНО И НЕЗАВИСИМО ОТ ДРУГИ ЕЖЕДНЕВИЕ

За качествен и независим живот помощни изделия във всекидневието на хората.

 Ежедневие. Всички продукти за бита и всекидневието.

УЛЕСНЕНИЯ В ЕЖЕДНЕВИЕТО. ИДЕИ. РЕШЕНИЯ. ИЗДЕЛИЯ

Вижте публикацията.

Изображение на Улеснения в ежедневието на хората, идеи и решения